Monday, November 9, 2009

NGOLO MANUK

NGOLO
Kang Uwik lan Kang Kasan anake mbah Salamah senengane ngolo manuk nang sawah, omahe Jambu Wetan, dusun wetan Jambu, pinggir sawah. Nek ngolo biasane mangkat bar luhur baline magrib. Nek pari wis kuning biasane sdino sok entuk 15 tekan 25 barang. Manuke yo macem macem, sing akeh manuk peruk, manuk bawangan lan manuk singkrek. Kadang nek bejo sak kotak sawah kebak manuk yamyaman, wah nek ngene ki sip tenan. Nyamnyaman ki manuke sak pitik jowo daginge enak tenan. Kadang nek bejo yo entuk bontot lan biron, manuke sak bebek, pancen jenis bebek liar sing mabur adoh leren sko perjalan migrasi antar benua. Bontot ki akeh sing nyebut meliwis utowo belibis, arang mlebu kolo, bisane sok di jaring nek mbengi, nek keno sak rombongan, nganti 40 barang, lumayan akeh, bayangno entuk bebek 40, kok wadahi opo?.
Kolo manuk kui tampare digawe sko duk aren, bentuke tampar dowo ngono trus dicangklongi kolonan, ditaleni. Biasane disempen nang besek, digulung, trus diolesi lengo klentik ben jiretane sip.

Gambar; manuk tikusan/ruak ruak/derbombok/sirbombok.

Manuke biasane di dol nang warunge mbak ju, nek ra diparani wong wong kampung dituku nang nggone. Biasane manuke wis dibedoli wulune, wis dibrongot, lan disunduki, pokoke bentuk e seksi. Manuk peruk regane 7 ngewu, nek nyamnyaman 15 ewu, nek manuk singkrek rapayu, iwake amis, nek manuk bambangan lan manuk tikusan (derbombok) diregani 4 ngewu.

gambar; kolo manuk gaweane Lik Uwik, Jambu Wetan, Ambarawa, efektiv ge ngolo manuk peruk, nyamnyaman, singkrek & sirbombok tikusan.cara memakainya: tali tampar utama kolo dibentangkan sepanjang pematang sawah, dipasang mepet dengan tanaman padi yang paling pinggir pematang, tinggi tali tampar kolo efektif nya dari tanah sekitar 11-14 cm, karena burung ketika keluar dari padi menuju pematang sawah akan menundukkan kepalanya, tiap 7 meter diberi penyangga bambu, biar bentangan kolo nya kencang dan tidak melengkung ke bawah, pastikan semua kolo nya terbuka dan mengggantung dibawah, jangan sampai ada yang kolonya melintir ke samping atau ke atas tali tampar utama, dijamin semua burung yang keluar dari sawah akan nyangkut semua di kolo.

6 comments:

  1. Manuk kruok (wong munine kruokkkk-kruokkk...)
    karo codot...
    oleh njareng opo masang kolo..?

    ReplyDelete
  2. Kelingan jaman aku isih cilik ndhisik kerep mangan iwak manuk sawah goreng ugo lo, biasane ditukokke simak seko wong dusun Setro utowo Jonggrangan sing liwat desoku naliko arep didol nang pasar Jambu. Wah jan enak tenan kok, kapan-kapan suk yen mudik nang Jambu pingin ngrasakke maneh ah...

    ReplyDelete
  3. ada bunyi bunyian burung peruk tak. jika ada mohon share kepada saya di email aacumania@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Manuk keruokk...nyong arek sing urip..rong ekok nandhi arek ngolek..arek tak ingu...nek aneng omongi nang email nyong...puyau_dp@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. manyar juga enak yang masih piyik dulu waktu kecil sarangnya di atas daun tebu. banyak sekali

    ReplyDelete
  6. Bojo kulo mbobot, sinten gadah peksi sri mbombok kulo tumbase...

    ReplyDelete